Regulamentul Concursului Național „Ethnologica Film Fest” Baia Mare, 2023

Obiective

Concursul Național „Ethnologica Film Fest”, ediţia I, se va desfăşura la Baia Mare în perioada 18-19 octombrie 2023.

            Festivalul îşi propune descoperirea şi punerea în valoare a producţiilor de film de scurtmetraj cu tematică etnologică, având ca scop principal cercetarea, promovarea şi valorificarea specificului cultural etnologic naţional.

            Programul concursului din cadrul festivalului cuprinde o competiţie de filme de scurt metraj cu tematică etnologică, cu  durata minimă de 12 minute și durata maximă de 20 de minute.

Organizatori

Concursul va fi organizat de către Centrul Judeţean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș, în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș și Universitatea Tehnică din Cluj – Napoca, Centrul Universitar Nord Baia Mare, Facultatea de Litere, Departamentul de Filologie și Studii Culturale.

Condiții generale de participare

Festivalul concurs se adresează centrelor de cultură, muzeelor, asociațiilor, primăriilor, amatorilor de film etnografic, producătorilor (realizatorilor) independenți afiliați sau nu unor structuri juridice (PFA, SRL, etc). La acest concurs nu pot participa persoane sub 18 ani, angajații instituției organizatoare, membrii juriului precum și rudeniile acestora de până la gradul al 2-lea.

Participanţii vor completa fişa de înscriere regăsită alături de invitație îm e-mail.

Persoana sau reprezentantul instituției care înscrie filmul este responsabilă pentru veridicitatea datelor din formularul de înscriere.

Un realizator se poate înscrie în concurs cu maxim două filme.

Persoana sau reprezentantul instituției care înscrie filmul este direct răspunzătoare de drepturile de autor și drepturile conexe ale conținutului materialelor înscrise în concurs.

Producţiile vor fi luate în considerare numai dacă îndeplinesc condițiile specificate în prezentul regulament și sunt însoţite de fişa de înscriere, trimisă până la data de 15 septembrie 2023 online la adresa de email a festivalului ethnologicafilmfest@gmail.com.

Filmele vor fi expediate atât electronic la adresa de email a festivalului ethnologicafilmfest@gmail.com, respectând condiţiile tehnice (format Full HD și comprimare mp4, flv, avi, mov sau wmv) comunicate de către organizator, cât și fizic  (pe DVD sau USB stick) la adresa instituției: Centrul Judeţean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan”, str. Culturii, Nr. 7A, cod poștal 430316, mun. Baia Mare, jud. Maramureș.

Instituția organizatorie asigură cazarea și masa participanților selectați pentru Gala laureaților Concursului Național „Ethnologica Film Fest”
Baia Mare în perioada 18-20 octombrie.

Transportul va fi suportat de către concurenţi sau de către instituţiile pe care le reprezintă.

Prezența unui reprezentant pentru filmul înscris în concurs și selectat este obligatorie. În lipsa acestuia ne rezervăm dreptul de a selecta un alt film.

Filmele trimise pentru concurs rămân în patrimoniul instituţiei organizatoare, constituindu-se într-o arhivă. Organizatorii își rezervă dreptul de a folosi aceste filme în scopuri promoționale, didactice, educative și culturale, precizând întotdeauna numele şi prenumele realizatorului filmului fără vreo pretenţie de ordin financiar din partea acestuia.

Filmele nu vor fi  folosite în scopuri comerciale.

Nu se percepe taxă de participare.

Calendarul festivalului

23 august - 25 septembrie 2023

Înscrierile se prelungesc pâna la data de 25 septembrie 2023

înscrierea filmelor la festival

25 septembrie – 30 septembrie 2023

verificarea filmelor înscrise (din punct de vedere tehnic)

preselecția producţiilor

2 octombrie – 6 octombrie 2023

selecția producțiilor rămase în concurs

9 octombrie 2023

publicarea rezultatelor selecției pe site-ul festivalului

18 octombrie 2023

desfăşurarea festivalului concurs, proiecția filmelor ajunse în finală, la sala de spectacole a Teatrului Municipal din Baia Mare între orele 14-17

19 octombrie 2023

Gala laureaților Festivalului Concurs de Film Etnografic „Ethnologica Film Fest” Baia Mare la sala de spectacole a Teatrului Municipal din Baia Mare între orele 16-18

Pragramul festivalului

Festivalul se desfăşoară la Baia Mare, în perioada 18-19 octombrie 2023.

În data de 18 octombrie 2023, va avea loc deschiderea festivalului la Teatrul Municipal din Baia Mare, urmată de proiecția filmelor intrate în finală.

Pe data de 19 octombrie, va avea loc Gala laureaților „Ethnologica Film Fest” şi Premierea, în prezenţa participanţilor.

Juriul festivalului

Juriul festivalului va fi format din specialişti în domeniul etnografiei şi filmului.

Jurizarea se va face ţinând cont de următoarele criterii: autenticitatea şi originalitatea producţiilor, valoarea mesajului transmis, capacitatea producţiei de a promova şi valorifica elemente de cultură tradiţională.

Deciziile juriului privind acordarea premiilor nu pot fi contestate.

Premiile festivalului

Marele Premiu

2000 lei

Premiul I

1500 lei

Premiul II

1000 lei

Premiul III

600 lei

Mențiune

3 mențiuni x 300 lei

Informații suplimentare

Informaţii suplimentare se pot obţine: la telefon 0771 301 300 sau pe adresa de e-mail: cjcpctmm@gmail.com. La sediul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș, str. Culturii Nr. 7A, Baia Mare, tel.0262.211560.