Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș,

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș, înființat în anul 1956 sub numele de Casa Creației Populare, este o instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Maramureș, având ca obiective principale cercetarea, conservarea și promovarea culturii tradiționale în contextul dezvoltării culturii naționale.  Principalul obiectiv al instituției este de a aduce o contribuție esențială la acest important și complex fenomen de cercetare, arhivare și promovare a tot ceea ce este valoros în viața culturală și spirituală a Maramureșului și a zonelor limitrofe.

O parte importantă a activității Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș s-a concretizat prin realizarea unei arhive foto-video valoroase care însumează zeci de mii de fotografii din Taberele Naționale de Fotografie pe care instituția le-a organizat de-a lungul a 17 ediții.  Scopul proiectului „Fotoetnografica” este de a aduce o contribuție la complexul demers de afirmare și consolidare a reperelor culturale tradiționale.

De-a lungul timpului, în cadrul instituției s-au realizat o serie de filme cu tematică etnologică, antropologică și etnografică, imortalizând diverse aspecte ale spiritualității maramureșene care azi sunt fie supuse unui proces de transformare, fie pe cale de dispariție. Unele dintre aceste filme documentare au obținut importante premii în cadrul unor festivaluri de film naționale și internaționale. Dintre acestea amintim: Moșii de Florii, Paștele animalelor, Desfăcutul de făcătură, Mătrăgună, doamnă bună, Ruga la țarină etc.  

Arhiva foto-video a instituției continuă să se îmbogățească prin materialele rezultate în urma cercetărilor de teren și a evenimentelor de promovare a  culturii populare. Acest tip de arhivă digitală constituie o importantă bază de date pentru etnologi și specialiști în antropologia vizuală.