Juriu

FELICIAN SĂTEANU

Felician Săteanu, membru în juriul Festivalului de Film  „Ethnologica”, alsolvent  al Institutului de Arte plastice și decorative „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, și colegul nostru, consultant artistic la Centrul Județean pentru  Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș, până în anul 2017, cu un bogat palmares în istoria flmului documentar etnografic, deținător al unui număr impresionant de premii și trofee naționale și internaționale, declară cu  emoție că își va vedea în sfârșit visul  împlinit în perioada 18-19 octombrie 2023! Vom crea în sfârșit impreună magia toamnei la Baia Mare, într-o frenezie de culori, sunete și mesaje, tradiții, obiceiuri și multă  voie bună!

„În sfârșit, un vis pe care-l visam cu  mulți ani în urmă, se materializează acum. Doresc acestui festival multe ediții cu  producții care să  îmbogățească arhiva de tezaurizare etnografică  și posibilitatea de trăire culturală și spirituală a iubitorilor de tradiții românești!”

Smaranda Mureșan

Smaranda Mureșan este etnolog și cercetător științific în cadrul Biroului Cultură Tradițională al Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud.

Este absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Facultatea de Istorie și Filosofie, Domeniul Științe Politice, Secția „Studii de Securitate” (2011) și a Masteratului „Managementul Securității în Societatea Contemporană” (2013). De asemenea, a absolvit și Secția „Etnologie” (2012), în cadrul aceleiași universități și facultăți, dar și Școala Doctorală „Istorie. Civilizație. Cultură” (2023), cu o teză despre istoricul și evoluția jocului tradițional românesc.
A realizat filmele documentare etnografice „Cununile de Rusalii la Șieuț” (2014), „Obiceiul Plugarului la Șieuț” (2017) și „Colindătorii și Organizarea «Berii» la Șieuț” (2020), obținând premii și distincții.

În anul 2019, a inițiat și realizat, la Bistrița, Festivalul Internațional Concurs de Fotografie și Film Etnografic „Ethos Film Fest”.     Este Redactor Șef al Revistei de Cultură și Tradiții „Spice”.
A fost cercetător în cadrul proiectului internațional „KRA’GAS: Promoting of Crafts and Gastronomy” (Via GastroCarpathia), efectuând ample cercetări de teren în peste 30 de localități din județul Maramureș (2019-2021).

Este membru al Asociației de Științe Etnologice din România (ASER) și al Grupurilor de Monitorizare UNESCO a elementelor de patrimoniu cultural imaterial.

Participă frecvent la conferințe naționale și internaționale în domeniul patrimoniului cultural imaterial, publicând articole științifice în reviste de specialitate, fiind prezentă și în juriile de specialitate ale unor festivaluri concurs din domeniu.

Marchiș Ioan

Ioan Marchiș, un reprezentant de seamă a culturii în județul nostru, absolvent al Academiei de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca (sculptură, restaurare, profesor desen), doctor în Filosofie din anul 2010, titlu obținut susținând teza de doctorat „Simbolica artelor non-verbale” la Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca. Este președintele Fundației și Revistei de cultură „Archeus” și membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. Printre lucările de artă monumentală se numără „Arc solar” (lemn, 1984, Baia Mare) și Ansamblul monumental ecvestru „Bogdan-Vodă” (bronz, 2002-2008, Cuhea). A susținut și participat la importante conferințe atât în țară cât și în străinătate (Paris, Bruxelles, Salonic) și a publicat mai multe cărți printre care „Simbolica artelor non-verbale. Aplicații hermeneutice” (2011), „Simbolica Vaselor funerare din cultura Suciu de Sus și Lăpuș” (2022) în 2 volume publicate la Editura Ethnologica a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș.

Dorel Marc

Dr. Dorel MARC, cercetător știinţific, Muzeul Judeţean Mureş, Secţia de Etnografie şi Artă Populară, Târgu Mureş; cadru didactic asociat la Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţă şi Tehnologie „G.E. Palade” din Tg. Mureș, Facultatea de Ştiinţe şi Litere, Departamentul Istorie;

Studii: licențiat în istorie-antropologie; postuniversitare de masterat în Istoria Transilvaniei; doctorat în istorie, specializarea etnografie-etnologie; postdoctorat în antropologie

  • expert în bunuri cu semnificaţie etnografică;
  • membru în Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Naţional din Cadrul Ministerului Culturii, Direcția Patrimoniu Cultural  
  • membru al Asociaţiei de Ştiinţe Etnologice din România;
  • secretar al  Consiliului Ştiiţific al Muzeul Judeţean Mureş;
  • redactor şef al revistei anuar „Marisia. Etnografie-Etnologie- Antropologie”
  • membru în consiliul științific al revistei anuar Acta Carpatica, Sf. Gheorghe;
  • membru în consiliul științific al revistei anuar Sangidava, Toplița;
  • membru în Grupul de cercetare interdisciplinară ” Ioan I. Russu” pentru Sud-Estul Transilvaniei;
  • colaborator al Centrului European de Studii Covasna–Harghita de sub egida Academiei Române ș.a.

Arie de preocupări ştiinţifice: etnografie-etnologie-antropologie; muzeologie; istorie regională; autor de cărți monografice, a numeroase articole şi studii în domeniu, referent ştiinţific la diferite publicaţii de specialitate; consilier ştiinţific pentru filme documentare de etnologie, istorie regională ș.a.

Domenii speciale de interes ştiinţific: antropologie culturală; antropologie vizuală; fotografie etnografică;  obiceiuri; folclor literar; ocupaţii tradiţionale; meşteşuguri; instalaţii tehnice tradiţionale; transporturi tradiţionale; arhitectură populară ş.a.

„Apreciind rolul antropologiei vizuale în general, rolul filmului documentar etnografic în mod special, urăm tuturor candidaților mult succces în prezentarea producțiilor realizate, felicitări organizatorilor și tuturor celor implicați în reușita acestei prime ediții la Baia Mare!Suntem convinși că fiecare producție, indiferent de rezultatele jurizării, va contribui în mod substanțial la promovarea și valorificarea elementelor de cultură tradițională, multe dintre ele amenințate cu dispariția în această eră a globalizării.”

Vălu Mihai Relian

Scenograf al Teatrului Municipal Baia Mare, absolvent al Academiei de Artă București, Facultatea de Arte Decorative și Design, secția: Scenografie Teatru și Film.

A semnat scenografia a peste 130 de spectacole de teatru și film, în țară și peste hotare. A montat spectacole de teatru și operă la Teatrul Municipal Baia Mare, Teatrul Național ”Mihai Eminescu”- Timișoara, Opera Națională Română Cluj-Napoca, Teatrul Național ”Aureliu Manea” Turda, Varadinum Opera Centre Oradea, Teatrul de Păpuși ”Merlin” Timișoara, Teatrul Dramati ”I.D. Sîrbu” Petroșani, Teatrul de Vest Reșița, Teatrul Dramatic ”Elviara Godeanu” Tg. Jiu și Poly Grand Theatre -Shanghai (China).

„Felicit organizatorii pentru ideea inedită de a organiza acest tip de eveniment cultural la Baia Mare. Vă doresc să creșteți acest festival de la o ediție la alta, dezvoltând chiar un eveniment internațional, cu atât mai mult cu cât acest tip de festival este atât de rar întâlnit chiar și la nivel mondial.”